Tematske točke

Predstavitev tematskih točk izleta Koles sreče

Jasa v Dolenjskih Toplicah – start in cilj

Jasa v Dolenjskih Toplicah je izjemen družaben prostor za piknike, druženja in druge prireditve, ki ga upravljajo Terme Krka. Na jasi je osrednje prizorišče Koles sreče, od koder štartamo in tam prispemo tudi na cilj. Na prireditvenem prostoru poskrbimo za malico, glasbo in prijetno vzdušje.

Zeliščarska kmetija Plavica – točka 1

Zeliščarska kmetija Plavica leži v slikoviti dolini Črmošnjice pod Kočevskim rogom. Kmetija  nosi ime po prekrasni zdravilni roži, ki je nekoč krasila žitna polja. Na kmetiji jo vzgajajo še danes in opozarjajo na njeno izjemno zdravilno vrednost. Osnovna dejavnost kmetije je ljubezen do zdravilnih rastlin. Obiskovalcem je na voljo velik park, na katerem si lahko ogledajo več kot 300 vrst zdravilnih rastlin. Gojitvene vrste so prikazane na vrtnih gredicah, avtohtone vrste je moč videti na umetno narejenih grobljah, medtem ko ostale vrste rastejo na naravnih rastiščih preko celega leta.

Vavta vas –
točka 2

Vavta vas je naselje v Občini Straža. Naselje leži na desnem bregu Krke ob cesti Novo mesto – Podturn – Črnomelj, ter ob cesti Novo mesto – Soteska, ki tam prečka Krko. V naselju je Osnovna šola Vavta vas ter župnijska cerkev župnije Vavta vas. V Vavti vasi je na Kolesih sreče postanek s predavanjem o tematiki avtizma, kjer se tudi okrepčamo s sadežem in ohladimo v senci dreves.

Občina Dolenjske Toplice

Dolenjske Toplice ležijo na zahodnem obrobju Novomeške kotline ob potoku Sušica in križišču lokalnih cest iz Novega mesta, Soteske in Podturna. Staro jedro naselja je ob barokizirani cerkvi sv. Ane iz 1648, ki ima v prezbiteriju še ohranjena gotska okna. Na griču Cvinger (263 mnm) zahodno od naselja je bila prazgodovinska utrjena naselbina, ki je doživela razcvet v 5. in 4. stoletju pr. n. št.; izkopali so bogato bojevniško opremo, pasne sponke, uhane, keramiko.

Občina Straža

Občina Straža zajema 11 naselij med reko Krko in Straško goro. Območje je bilo poseljeno že v prazgodovini. Po sredi strmega hrbtišča Straške gore so Rimljani zgradili cesto, ostanki katere so vidni še danes, o živahnem dogajanju na območju pa pričajo najdeni novci.

Terme Krka

Zeleno okolje in termalna voda že stoletja vabijo ljudi v Krkine Terme Dolenjske Toplice, ki sodijo med najstarejša zdravilišča v Evropi. Že v času avstro-ogrske monarhije so veljale za ene uglednejših toplic, s sodobno ponudbo zdravstvenih in wellness storitev pa so tudi v današnjem času privlačen cilj gostov iz vse Evrope. Njihov razvoj je temeljil na lastnostih zdravilne termalne vode, ki je bila prvič analizirana leta 1777, prva kopališka stavba pa je bila sezidana že sredi 17. stoletja.