Društvo Sonshine – Evropski center za obravnavo avtizma so na pobudo prijateljev ustanovili Katja, Jure in Primož.

Katja in Primož imata tudi sama otroka z avtizmom rojenega 1999. Kmalu po rojstvu sta pri njegovem razvoju zaznala, da ni tipičen. Že pri dveh letih sta ga vozila na preglede k različnim strokovnjakom (pediatrom, psihologom, psihiatrom, socialnim in specialnim pedagogom, logopedom…), a diagnoze niso postavili. Na Primožev predlog, da gre morda za avtizem, je eden od zdravnikov celo zamahnil z roko in zaključil, da ne gre za avtizem in da ga tako zgodaj ni možno diagnosticirati. Ukradel je 4 leta možnosti za terapijo. Diagnozo so pridobili šele v sinovem šestem letu, a s postavitvijo diagnoze se je uporabna pomoč stroke oziroma institucij tudi končala.

Katja je takoj po postavitvi diagnoze sinu omogočila brezglutensko, brezkazeinsko in brezsladkorno dieto, Primož pa je začel 1 uro na dan sina učiti akademskih spretnosti, tako da je že znal brati, pisat, šteti…, ko je šel s sedmimi leti v redno osnovno šolo. A zaradi akademskih znanj ni bil sinov avtizem nič manjši.

Leta 2010 se je Primož v ZDA udeležil usposabljanja za Son-Rise Program®. Takoj po prihodu domov je za sina zasnoval program terapije, ga začel voditi in izvajati. Kmalu sta se mu pridružila tudi Katja, sinov bratranec Jure in drugi prostovoljci.

Leta 2011 se je usposabljanja Son-Rise Program® Start-Up v ZDA udeležila tudi Katja, Primož pa se je v celoti posvetil sinovemu šolanju in izvajanju Son-Rise Programa®.

Po treh letih izvajanja Son-Rise Programa® in več kot 3000 urah terapije ena na ena je sin tako napredoval, da se je Primož ponovno lahko posvetil poslu.

V 2014 so se Primož, Katja in Jure odločili, da svoje izkušnje in energijo delijo z drugimi in jim pokažejo, da je avtizem lahko tudi darilo.

Več o delu društva Sonshine na spletni strani sonshinecenter.eu